El a explicat că Regulamentul facilitează realizarea investiţiilor în infrastructura energetică transfrontalieră iar din perspectiva României textul acordului permite finanţarea proiectelor de tip blending – injecţia de hidrogen şi alte gaze decarbonizate prin modernizarea infrastructurii existente de gaze naturale.
“Am participat astăzi, 11 iunie, la reuniunea Consiliului Energie de la Luxemburg. Agenda ministerială a cuprins o serie de puncte foarte importante pentru România:
Am ajuns la un acord politic pe marginea propunerii de revizuire a regulamentului privind reţelele transeuropene în domeniul energiei (TEN-E). Regulamentul facilitează realizarea investiţiilor in infrastructura energetică transfrontalieră. Din perspectiva României, textul acordului permite finanţarea proiectelor de tip blending – injecţia de hidrogen şi alte gaze decarbonizate prin modernizarea infrastructurii existente de gaze naturale. Blending-ul reprezintă o etapă importantă pentru stimularea producţiei de hidrogen şi dezvoltării unei pieţe competitive a hidrogenului în UE”, a subliniat Virgil Popescu.
Potrivit ministrului român al Energiei, textul acordului politic sprijină proiectele de infrastructură care leagă reţelele energetice ale UE cu state terţe.
“Din perspectiva României, interconectările energetice cu Republica Moldova reprezintă o prioritate şi salutăm faptul că acestea pot fi eligibile pentru finanţare europeană”, a precizat Popescu. AGERPRES/(AS – editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)