Dragoş Pîslaru, raportor din partea Renew Europe pentru rezoluţia Parlamentului European (PE) privind Garanţia pentru Copii şi membru în echipa PE de monitorizare a implementarii Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, a făcut această afirmaţie în cadrul unui briefing online organizat de Biroul PE în România.
“Am avut încă din 2019 (…) ideea aceasta, împreună cu Valeriu Nicolae, de a crea Autoritatea europeană pentru copii, un organism care să creeze partea acestea de intersecţionalitate şi la nivelul Comisiei Europene”, a spus Pîslaru. El a precizat că în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) a PE a avut loc luni un vot prin care s-a aprobat introducerea în rezoluţia PE privind garanţia pentru copii a propunerii de examinare a înfiinţării unei Autorităţi europene pentru copii.
“A fost un obiectiv pentru mine şi iată că am reuşit. (…) Mă bucur că am reuşit să conving şi celelalte grupuri politice”, a adăugat eurodeputatul USR PLUS.
El a explicat că aşa funcţionează lucrurile în legislativul comunitar: “Trebuie să aduci o idee şi să o pui în mintea colectivă ca şi cum ar fi existat acolo de mult pentru ca ea să devină realitate”.
“Există în acest moment o oarecare reţinere în construirea de comitete, comiţii, autorităţi, agenţii noi. Pentru că, evident, există o dimensiune birocratică şi costuri, etc. Dar în acest caz nu discutăm despre o agenţie. Agenţia presupune competenţe comunitare, iar în acest domeniu nu avem competenţe de tratat care să permită direct să existe o agenţie executivă. Zona de autoritate însă este formula perfectă. Autoritatea presupune să coordonezi nişte lucruri care ţin de politica europeană”, a afirmat Pîslaru.
El a precizat că încă de la început şi-a dorit ca această autoritate să fie înfiinţată în România, tocmai din cauza statisticilor nefaste privind abandonul şcolar şi copiii în risc de excluziune socială.
Din punctul de vedere al calendarului, a explicat eurodeputatul USR PLUS, înfiinţarea unei astfel de autorităţi este legată de implementarea garanţiei pentru copii, începând cu jumătatea acestui an.
“Vom avea acum, imediat după luna iunie, desemnarea coordonatorilor naţionali. Ei vor începe să coordoneze, iar după şase luni de zile vom avea planurile” naţionale care vor fi prevăzute de rezoluţia privind implementarea garanţiei pentru copii.
“Înţelegerea mea este că noi, în PE, şi în general, Comisia şi Consiliul, ne vom uita să vedem care este calitatea acestei coordonări. Nu vreau să fac pe Mafalda sau Nostradamus dar vă garantez că undeva într-un an jumate, doi ani de zile vom avea o problemă de coordonare. Asta este o chestiune pe care o pot spune de acum. În timpul acesta practic pregătim un studiu de fezabilitate (…) despre cum ar trebui să setăm autoritatea”, a mai spus Dragoş Pîslaru.
El a dat asigurări că înainte de sfârşitul acestui mandat va exista în PE “o dezbatere concretă cu privire la înfiinţarea Autorităţii”, iar ca termen “2023, probabil, momentul în care vom lua o decizie în acest sens”.
Eurodeputatul a mai precizat că România este îndreptăţită să solicite o astfel de autoritate şi pentru că nu i s-a încredinţat, până acum, decât un centru de cyber security, care este “jumătate de agenţie, chiar dacă e într-un domeniu extraordinar”.
“Deci eu zic pentru o autoritate, care nici asta nu este o agenţie propriu-zisă, ar mai fi loc, cu un lobby corespunzător. E adevărat că acum diplomaţia noastră răsuflă uşurată că am reuşit să obţinem şi centrul cyber şi că nu s-a dus în Belgia. Deci din acest punct de vedere e nevoie de o perioadă de timp care să mai treacă pentru ca România să aibă din nou o şansă serioasă diplomatică pentru a obţine o astfel de autoritate”, a mai spus Pîslaru.AGERPRES/(A – autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)