UPDATE ORA 22.11 Proteste la Washington: Susţinătorii lui Trump pătrund în Camera Reprezentanţilor şi se aud focuri de armă
Foto: (c) Kevin Dietsch/Pool via REUTERS
Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns miercuri în plenul Camerei Reprezentanţilor, care fusese deja evacuată, şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, care au transmis că au auzit focuri de armă, relatează EFE.
UPDATE ora 21.56 Proteste la Washington: Ciocniri între susţinătorii lui Trump şi forţele de ordine în faţa Congresului SUA
Foto: (c) Jonathan Ernst/REUTERS
Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat miercuri în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden, transmite EFE.
UPDATE ORA 21.50 Sesiunea Congresului a fost întreruptă din cauza manifestanţilor pro-Trump; Restricţii de circulaţie la Washington
Foto: (C) JIM LO SCALZO / EPA
Congresul Statelor Unite ale Americii a suspendat miercuri de urgenţă o sesiune menită să certifice victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, măsură luată după intrarea manifestanţilor pro-Trump în incinta Capitoliului, relatează AFP.
Preşedintele în exerciţiu, care refuză să-şi accepte înfrângerea, şi-a chemat susţinătorii să protesteze la Washington, în marja acestei sesiuni protocolare. După ce l-au ascultat, unii manifestanţi s-au îndreptat spre Congres şi poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri.
UPDATE ORA 21.46 #alegeriSUA Trump denunţă lipsa de curaj a vicepreşedintelui în exerciţiu Mike Pence
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a denunţat miercuri ceea ce el a apreciat a fi lipsa de curaj a vicepreşedintelui său Mike Pence, care a anunţat că nu se va opune certificării victoriei preşedintelui ales Joe Biden, informează AFP.
UPDATE ORA 21.37 Clădiri ale Congresului american, evacuate de poliţie pe fondul protestelor susţinătorilor lui Trump
Poliţia a ordonat miercuri evacuarea mai multor clădiri ale Congresului SUA, în timp ce susţinătorii lui Donald Trump au demonstrat împotriva certificării victoriei lui Joe Biden în faţa Capitolului, într-o atmosferă foarte tensionată, conform imaginilor transmise de la faţa locului, relatează AFP.
Poliţia Capitolului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon precum şi altele din jurul Capitolului, la scurt timp după încheierea unui discurs al preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Miliardarul republican le-a cerut susţinătorilor săi să meargă şi să protesteze împotriva certificării de către aleşii Congresului a victoriei adversarului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în incinta Capitoliului.
''Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări din apropiere. Acum, vedem manifestanţi care atacă poliţia de la Capitoliu'', a postat pe Twitter aleasa republicană în Camera Reprezentanţilor Nancy Mace.
UPDATE ORA 21.00 Vicepreşedintele Pence nu se va opune certificării victoriei lui Biden
Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat că nu se va opune certificării miercuri a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, ascunzându-se în spatele ''constrângerilor'' Constituţiei, relatează AFP.
El şi-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea unei sesiuni extraordinare a Congresului menită să înregistreze oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.
ORA 20.10 SUA: Controlul democraţilor asupra Senatului, avantajul esenţial al lui Joe Biden
Preluarea controlului Senatului american de către Partidul Democrat al preşedintelui ales Joe Biden, în urma alegerilor din statul Georgia, va fi decisivă pentru capacitatea acestuia de a-şi implementa reformele dorite şi de a numi în diferitele posturi cheie ale administraţiei politicieni cu concepţii mai progresiste, consemnează miercuri AFP într-un comentariu.
În cele două alegeri senatoriale parţiale din Georgia, candidatul democrat Raphael Warnock a învins-o pe senatoarea republicană Kelly Loeffler, iar celălalt democrat aflat în cursă, Jon Ossoff, se îndreaptă la rândul său spre victorie în faţa republicanului David Perdue.
Democraţii ar prelua astfel controlul asupra Senatului, având acelaşi număr de mandate ca republicanii, câte 50, dar în cazul unei egalităţi de voturi vicepreşedinta Kamala Harris va înclina cu votul ei balanţa în favoarea taberei democrate.
În atribuţiile Senatului intră şi confirmarea numirii responsabililor de rang înalt ai administraţiei, inclusiv titularii ministerelor, directorii agenţiilor federale şi ambasadorii.
Senatul confirmă de asemenea judecătorii, în special cei ai Curţii Supreme, cea mai înaltă instanţă judiciară a SUA şi ale cărei decizii au implicaţii importante asupra unor chestiuni societale precum căsătoriile între homosexuali sau avortul.
Republicanii au transmis că se vor opune cel puţin unei numiri avansate de Joe Biden, respectiv cea a progresistei Neera Tanden pentru conducerea Bugetului.
De asemenea, la Departamentul Justiţiei, dacă se va confirma succesul democraţilor în Georgia, preşedintele ales ar putea opta pentru un politician cu orientări mai progresiste.
Controlul Senatului de către democraţi, deja majoritari în Camera Reprezentanţilor, îi va oferi lui Joe Biden toate pârghiile puterii, o premieră după începutul preşedinţiei lui Barack Obama, care a reuşit astfel să impună un program major de salvare a economiei după criza economică şi reforma sistemului de sănătate, Obamacare.
Dar acestea au fost exact argumentele agitate de republicani în campania electorală din Georgia, ei susţinând că o victorie a democraţilor va scufunda Statele Unite în socialism.
Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, nu a mai aşteptat miercuri rezultatul acestui scrutin şi i-a asigurat pe Joe Biden şi Kamala Harris că pot conta pe el pentru ''realizarea unor reforme îndrăzneţe''.
Printre iniţiativele din programul democraţilor se numără măsuri precum stabilirea unui salariu minim de 15 dolari pe oră sau acordarea unui ajutor de 2.000 de dolari fiecărui american.
Însă chiar dacă democraţii vor controla Senatul, majoritatea lor va fi fragilă – la fel ca în Camera Reprezentanţilor -, astfel că senatorii centrişti, cum ar fi democratul Joe Manchin sau republicanii Susan Collins, Lisa Murkowski şi Mitt Romney vor juca un rol major.
De pildă, Manchin, care susţine în mare măsură priorităţile democraţilor la capitolele economic şi de politică externă, s-ar putea opune oricărei politici de mediu care ar ameninţa industria minieră a statului său, Virginia de Vest.AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş, editori online: Ady Ivaşcu, Alexandru Cojocaru)
* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.