Măsura detenţiei, condiţiile de reţinere şi durata acesteia sunt în mod clar disproporţionate şi sunt obstacole serioase în stabilirea unei relaţii de parteneriat între Uniunea Europeană şi Regatul Unit. Pentru aceste motive, cei opt europarlamentari USR PLUS au trimis miercuri o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, şi vice-preşedintelui Maros Sefkovic, prin care solicită abordarea urgentă a acestei probleme în cadrul Comitetului mixt al acordului de retragere.
“Plasarea în centre de detenţie pentru imigranţi a zeci de cetăţeni europeni, printre care şi români, este în mod clar o măsură disproporţionată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potenţial al acestor oameni, de multe ori tineri care îşi caută un loc de muncă şi nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieşirea Regatului Unit din UE. Aceştia sunt ţinuţi zile întregi în centre pentru imigranţi fără să aibă acces la telefoane, fără să comunice cu familiile. Este total inacceptabil ca cetăţenii europeni să fie trataţi ca nişte potenţiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condiţiile în care încercăm acum să construim o relaţie de încredere şi de respect reciproc după Brexit. Prin această scrisoare, cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situaţia acestor cetăţeni transferaţi în centre speciale pentru imigranţi şi să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, declară Alin Mituţa, eurodeputat USR PLUS şi iniţiatorul scrisorii către Comisie, conform unui comunicat de presă al delegaţiei parlamentare.
Reţinerea de cetăţeni tineri ai UE care ajung în Marea Britanie pentru locuri de muncă de vară şi care nu sunt informaţi cu privire la noile condiţii de intrare nu este în conformitate cu spiritul de bună cooperare clamat atât de Marea Britanie cât şi de Uniunea Europeană în negocierile din ultimi ani. USR PLUS recomandă Comisiei să solicite Regatului Unit furnizarea de date clare cu privire la numărul cetăţenilor UE reţinuţi la frontiere şi motivele adoptării unor astfel de măsuri. Mai mult, Comisia ar trebui să solicite autorităţilor britanice să se abţină de la a impune cetăţenilor UE măsuri disproporţionate şi, în schimb, să urmeze o abordare mai rezonabilă bazată pe bună-credinţă şi cooperare.AGERPRES/(AS – editor: Mariana Ionescu; editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)