O dezbatere pe această temă a fost organizată pe pagina oficială de Facebook 'Ro Vaccinare'.
Discuţia a fost iniţiată după ce CNCAV a decis joi seară că peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, provenind dintr-un lot pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării, vor fi carantinate temporar, însă va continua vaccinarea cu serul din celelalte loturi.
Întrebaţi ce se întâmplă cu persoanele care sunt deja programate pentru prima doză de AstraZeneca, dacă acestea să meargă să se imunizeze, specialiştii susţin că “din punct de vedere ştiinţific şi reglementar, nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca”.
“Acesta şi-a dovedit profilul de siguranţă în studiile clinice. Orice lot, înainte de comercializare, trebuie să fie certificat din punct de vedere al calităţii. Astfel, balanţa risc – beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării”, au spus aceştia.
În ceea ce priveşte loturile carantinate în Europa, specialiştii arată că Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează în continuare toate raportările referitoare la reacţii adverse, cum o face în mod normal, şi investighează evenimentele tromboembolice şi de coagulare raportate post-vaccinare.
Potrivit sursei citate, “din informaţiile de până acum”, numărul de evenimente tromboembolice “nu este mai mare” faţă de procentul obişnuit. AGERPRES/(AS – autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
Citiţi şi:
OMS consideră că nu există motive de a nu utiliza vaccinul de la AstraZeneca
Coronavirus: Lucruri de ştiut despre vaccinul AstraZeneca/Oxford (AFP)
Coronavirus: EMA recomandă continuarea administrării vaccinului AstraZeneca; riscul de tromboze nu îl depăşeşte pe cel al populaţiei generale
Coronavirus: EMA investighează cazurile de tromboză apărute după injecţii cu vaccinul AstraZeneca; un nou caz semnalat în Olanda
Coronavirus: Danemarca suspendă administrarea vaccinului de la AstraZeneca
Coronavirus: Bulgaria opreşte vaccinarea cu AstraZeneca